Jezik

eng

Pratite nas

Dokumentarac BOTORIĆI Srđana Kneževića o prvom srpskom producentu

 

Dokumentarni film „Botorići“ reditelja Srđana Kneževića prikazuje porodicu Botorić i značaj prvog srpskog producenta Svetozara Botorića za našu kinematografiju. U njegovoj produkciji snimljen je prvi dugometražni igrani film u Srbiji i na Balkanu „Karađorđe“ još 1911. godine.

Knežević je u Parizu 1995. godine razgovarao sa njegovom ćerkom Stanicom Mihajlović Botorić.

„Radeći u Kinoteci čuo sam za priču o Svetozaru Botoriću. Sticajem oklnosti našao sam se u Parizu i bio u kontaktu sa Francuskim filmskim arhivom, a oni su takođe bili zainteresovani za ćerku Botorića kao predstavnika čuvene filmske kuće „Pate“ za ceo Balkan. Pomogli su mi tako što su mi dali snimatelja i kameru da napravim intervju sa njom. To je bio razgovor od sat vremena. Deo sam uneo u ovaj dokumenaatrni film, ali mislim da tu ima još interesantnih stvari za istoričare“, izjavio je Knežević.

U filmu učestvuje i unuk Svetozara Botorića - Ljubomir  Mihajlović koji ističe zahvalnost Festu na prilici da publika vidi ovaj film.

„Ne mogu da budem objektivan, pošto sam unuk svoga dede, ali to je srpsko blago. Ako ljudi žele da se upoznaju sa tim kako je izgledala Srbija početkom 20. veka, kako se živelo u Beogradu, mogu to da vide u mnogim dokumentarnim filmovima moga dede“, rekao je Ljubomir  Mihajlović.

Kako je dodao, Svetozar Botorić je umro 1916. godine u logoru u Nežidaru, gde je sproveden kao rodoljub. „Njegova ličnost može se opisati u tri reči - bio je rodoljub, bio je domaćin i bio je vizionar. Želeo je da kroz svoje filmove, kako igrani „Karađorđe“, tako i dokumentarne kao što je „Jedna srpska seoska svadba“, predstavi svetu i budućim generacijama srpsku istoriju i srpske korene“, naglasio je on.

U dokumentarni film „Botorići“ pored razgovora sa Stanicom i Ljubomirom Mihajlovićem, uključen je deo iz emisije „Filmoskop“ TV Novi Sad koju je Knežević radio na ovu temu 90-ih godina, zatim razgovor sa profesorom Radenkom Rankovićem, čiji je diplomski rad bio posvećen Botoriću.

„Ubacio sam i dokumentarni materijal koji postoji još uvek u Beču, a sada i u Beogradu o filmu „Karađorđe“ i o 20-ak dokumentaraca iz Botorićeve produkcije. U mom filmu govore i istoričari filma Dejan Kosanović, Stevan Jovičić, Radoslav Zelenović. Tu su i sećanja dve učenice Stanice Mihajlović, koja je bila profesor Muzičke akademije“, ispričao je Knežević.

 

 

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko