Jezik

eng

Pratite nas

FEST-ova publika imala je prilike da pogleda čak šest naslova nagradjenih Oskarom

Sinoć je zvanično zatvoren 46. FEST, a u isto vreme, u Los Anđelesu je održana najveća filmska svečanost godine- dodela Oskara. FEST-ova publika imala je prilike da pogleda čak 10 ostvarenja nominovanih za prestižnu nagradu Akademije, od čega je šest naslova odnelo pobedu u deset kategorija.

Najveći broj nominacija imao je film „Oblik vode“ Giljerma del Tora, čak trinaest, a odneo je pobedu u 4 kategorije, uključujući i onu najprestižniju- za najbolji film. Del Toro je osvojio Oskara za najbolju režiju, i upisao se u istoriju kao treći reditelj iz Meksika koji je trijumfovao u ovoj kategoriji, nakon Alfonso Kuarona i Alehandra Gonzalesa Injaritua. Aleksandar Desplat osvojio je nagradu za najbolju muziku, a film je takođe odneo Oskara za najbolju scenografiju.

 

Frensis Mekdormand proglašena je za najbolju glavnu glumicu u filmu „Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“, a njen kolega Sem Rokvel proglašen je za najboljeg sporednog glumca. Alison Džejni odnela je nagradu za najbolju sporednu glumicu u filmu „Ja Tonja“.

 

Čileanski film „Fantastična žena“ osvojio je Oskara za najbolji strani film, Mark Bridžis nagrađen je za najbolji kostim filma „Fantomska nit“, a Džejms Ajvori u svojoj 89. godini postao je najstariji dobitnik Oskara u istoriji osvojivši nagradu za najbolji adaptirani scenario filma „Skrivena ljubav“.

 

Oskarom nagrađene filmove možete pogledati još danas u okviru FEST-a na bis:

„Fantomska nit“ u Sava centru u 19h

„Oblik vode“ u Fontani u 21h

„Skrivena ljubav“ u Jugoslovenskoj kinoteci u 17h

„Tri bilborda ispred Ebinga u Misuriju“ u Jugoslovenskoj kinoteci u 22h

 

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko