Jezik

eng

Pratite nas

Žiri glavnog takmičarskog programa

PREDSEDNIK ŽIRIJA:

MILČO MANČEVSKI

REDITELJ, MAKEDONIJA/SAD

Milčo Mančevski je makedonski reditelj, scenarista, fotograf i umetnik koji živi i radi u Njujorku. Njegov debitantski dugometražni film Pre kiše (Pred doždot, 1994) bio je nominovan za nagradu Oskar, a osvojio je Zlatnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i nagrade FIPRESCI i Independent Spirit i još trideset drugih priznanja. Njujork tajms uključio je ovo ostvarenje na listu „1000 najboljih filmova ikada snimljenih”. Mančevski je režirao još četiri dugometražna filma - Bikini Mun (2017), Majke (Majki, 2010), Senki (2007) i Dust (2001), jednu epizodu serije The Wire (HBO) i pedeset kratkih formi, uključujući učešće u projektu Venice Feature Reloaded (2013) segmentom pod nazivom Thursday.

 

ELMA TATARAGIĆ

SELEKTOR FESTIVALA, PROFESOR, BOSNA I HERCEGOVINA

Elma Tataragić rođena je u Sarajevu 1976. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu 2001. Jedan je od osnivača Sarajevo Film Festivala, na kojem je selektor Takmičarskog programa. Od 2002. predaje scenario na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo, a objavila je i knjigu "Stil filmskog scenarija" 2011. godine. Članica je Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i Evropske filmske akademije. Sarađivala je na brojnim filmovima kao što su Prvo smrtno iskustvo, Sjever je poludio, itd. Koscenarista je i producent igranog filma Snijeg, koji je premijerno prikazan na Filmskom festivalu u Kanu 2008. Godine 2016. završila je kratki igrani film Sjećam se koji je uspešno prikazan na festivalima širom sveta, a 2017. na Filmskom festivalu u Berlinu premijerno je prikazan film Kada dan nije imao ime (Koga denot nemaše ime), Teone Mitevske, za koji je napisala scenario.

 

JOVAN JOVANOVIĆ

REDITELJ, SRBIJA

Rođen je u Beogradu 1940. godine. Diplomirao je režiju na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju srednjemetražnim igranim filmom Izrazito ja (1967), koji je proglašen najboljim filmom u svim kategorijama na Festivalu mladih autora u Njujorku. Njegov kratkometražni dokumentarni film Kolt 15 Gap (1971) nagrađen je na festivalima u Oberhauzenu, Utrehtu, Beogradu. Najvažniji Jovanovićevi dokumentarni filmovi su: Revolucija koja teče (1972), Radni ljudi umetnici (1975), Narkomani (1976), Čovek koji je pravio sisteme (1990), Vukovar zašto (1991). Njegovi najvažniji igrani filmovi su Izrazito ja (1969), Mlad i zdrav kao ruža (1971), Pejzaži u magli (1984).

 

MILA TURAJLIĆ

REDITELJKA, SRBIJA

Mila Turajlić rođena je 4. jula, 1979. u Beogradu. Studirala je na London School of Economics, kao i na FDU u Beogradu. Iskustvo je stekla radeći na filmovima kao što su Apocalypto, Fade to Black i Brothers Bloom, a od 2005. je producent festivala dokumentarnog filma Sedam veličanstvenih u Beogradu. Njen debitantski dokumentarni film Cinema Komunisto premijerno je prikazan na IDFA festivalu (International Documentary Filmfestival Amsterdam) 2010, a osvojio je 16 nagrada širom sveta, uključujući i nagradu Zlatni Hugo na festivalu u Čikagu. Njen drugi dugometražni dokumentarni film, Druga strana svega (2017), prikazan je na TIFF, filmskom festivalu u Torontu, a na IDFA festivalu je osvojio nagradu za najbolji dugometražni film.  

 

GORDAN KIČIĆ

GLUMAC, SRBIJA

Gordan Kičić je rođen 5. avgusta 1977. godine u Beogradu. Diplomirao je glumu na FDU u Beogradu u klasi prof. Predraga Bajčetića, 2001. godine. Stalni je član ansambla Pozorišta Atelje 212 od 2009. godine. Ostvario je zapažene uloge u filmovima Ustanička ulica, Kako su me ukrali Nemci, Turneja, Sedam i po, Kad porastem biću Kengur, serijama Lisice, Sva ta ravnica, Jagodići, Senke nad Balkanom... Za svoja dostignuća na filmu i u pozorištu osvojio je brojne nagrade- "Car Konstantin" na Filmskim susretima u Nišu za ulogu u filmu Mala noćna muzika, Velika povelja za ulogu u filmu Nataša, "Zoranov brk" na Danima Zorana Radmilovića u Zaječaru za ulogu Samoubice I u predstavi Nevinost. Nagrada TV Novosti "Zoran Radmilović" za glumačku bravuru na Festivalu Sterijino pozorje, za ulogu Vufa u predstavi Kosa.

Sponzori

Uz posebnu zahvalnost
Lukoil
 
Sponzori
Prijatelj festivala
MTS
 
Ford
 
Gorki list
 
Voda Voda
 
Tikves
 
Zajecarsko