Jezik

eng

Pratite nas

PREMIJEROM FILMA PURIŠE ĐORĐEVIĆA “USTA PUNA ZEMLJE“  5. MARTA  SE ZATVARA 51. FEST

 

Zavesu na 51. FEST, koji se završava 5. marta u MTS dvorani spustiće poslednji film reditelja Mladomira Puriše Đorđevića "Usta puna zemlje", prema istoimenom romanu Branimira Šćepanovića.

Zato je pred akreditovanim novinarima FEST-a o filmu govorila autorska i glumačka ekipa filma: Dragan Jeličić, urednik filmskog programa platforme „Apolon”, Ognjen Petković prvi pomoćnik reditelja, kao i glumci u filmu - Radivoje Raša Bukvić, Sonja Kolačarić, Andrija Kovač i Lazar Jovanov.

Glavna uloga Marka poverena je Radivoju Raši Bukviću koji je u susretu sa medijima rekao da je čitao roman Branimira Šćepanovića pre 20 godina i stalno su mu se javljale slike u glavi kako bi to delo moglo da se ekranizuje.

- Javljale su mi se slike u glavi kako bi delo moglo da se ekranizuje. Ali kako to već biva, te ideje se zaborave u pričama u kafani sa kolegama i sve ostane na nivou maštarija- naveo je Raša Bukvić i dodao:

- Desilo se da sam dobio poziv od Ljubiše Ristića, koji je posredovao između Puriše i ekipe. Nisam  poznavao Purišu, ali sam odmah pristao. Snimajući sa Purišom vrlo brzo sam shvatio da smo u pokušaju stvaranja remekdela- istako je Radivoje Bukvić.

Prema njegovoj oceni priča je izuzetno zahtevna i bilo je hrabro od Puriše i ravno ludilu što se upušta u ovaj projekat, jer se radio  narativu bez dijaloga. Kako je naveo. Puriša je govorio kako je decenijama maštao da ekranizuje ovaj roman.

- Imao je tako neverovatnu mladalačku energiju sa svojih 98 godina. Bio je čovek koji je formirao i obeležio čitavu jednu epohu jugoslovenske kinematografije- kazao je Bukvić i ocenio da se stalno trudio da na ovom filmu unapredi priču:

- Improvizacijom je nadomeštao tekst. Bio je i fantastičan glumac, videćete ga u ovom filmu. Čim se svi smeškamo, znači da je ostavio dubok trag u svima nama - istakao je Bukvič.

Kako je istakla glumica Sonja Kolačarić lik koji ona tumači ne postoji u romanu:

- Njega je Puriša osmislio, izmaštao i stvorio. Susret sa njim mi je definitivno najjači utisak sa snimanja ovog filma. Bilo je jasno vidljivo sve što je stvarao tolikih decenija, ceo svoj život, 70 godina karijere, način na koji radi sa glumcima i režira… Pamtiću ovaj proces ceo život - rekla je Kolačarić.

Pomoćnik reditelja Ognjen Petković objasnio je da su pripreme za „Usta puna zemlje“ krenule u martu prošle godine i da je film relativno brzo snimljen.

Kako je istakao, Puriša Đorđević je bio veoma kompleksan čovek i reditelj.

- Napisao je nekoliko verzija scenarija i knjige snimanja, više varijanti vizije tog filma. Iz njega je  bujala želja da ekranizuje ovaj roman, da nijednog trenutka nisam imao utisak da je on star čovek na bilo koji način. A ipak je imao 98 godina. „Usta puna zemlje“ su prava kruna Purišine karijere - istakao je Petković.

Prema mišljenju glumca Andrije Kovača većina scena snimljena je u šumama Beograda, a da je metod rada režisera bio dat u momentu, gotovo mimo knjige snimanja.

 - Bilo je zanimljivije slušati njegove priče kojima nas je zavodio dok se pripremao set, a kad je snimanje krenulo, bila je čuvena njegova replika: ‘Sad ćete da vidite kako se režira!’. I bile su to majstorije, neretko nepredvidive. Mislim da smo napravili pravi likovni i umetnički film - rekao je on.

Prema rečima Dragana Jeličića prvi sastanak sa rediteljem bio je u januaru 2022, da bi nakon 13 ili 14 meseci film bio snimljen.

Kako je kazao, cilj „Apolona“ je da se realizuje 52 dugometražna igrana filma za 52 nedelje.

- Mislio sam da ću biti zadovoljan da bude polovina ralizovana i bio sam u pravu- rekao je Jeličić dodavši da prva regionalna platforma „Apollon“ za manje od dve godine ima čak 22.000 sati programa.

Glavni „krivac“ za ovaj film je, kako je istakao, pozorišni reditelj i upravnik KPGT-a Ljubiša Ristić, koji je doveo Purišu na sastanak:

- Kad je Puriša Đorđević izrazio želju da snima „Usta puna zemlje“, svi smo bili oduševljeni da na taj način on zaokruži svoju bogatu karijeru od 70 godina. I drugi su pokušavali da ekranizuju ovaj roman, pa nisu uspeli, a on jeste i izborio se uspešno sa svojih 98 godina - podsetio je Jeličić i naveo da je opus Branimira Šćepanovića malo ekranizovan i da je snimljena „Smrt gospodina Goluže“ Živka Nikolića, i američko ostvarenje prema pomenutoj knjizi - „Džulijan Po“ sa Kristijanom Slejterom u glavnoj ulozi.

 

 

 

 

Galerija